Верховна Рада України проголосувала закон, який обмежує використання пальмової олії у харчових продуктах.
Про це повідомила співавтором законопроекту – народний депутат України Олена Вінтоняк.
4 вересня за ухвалення закону 5148 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”, проголосувало 293 народних депутатів.
Вінтоняк зазначила, що закон передбачає повну заборону використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій та інших шкідливих трансжирів у дитячому харчуванні.
Вінтоняк підкреслила, що деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, використовують небезпечні трансжири, які викликають онкологію (зокрема і дитячу) та серцево-судинні хвороби. Вона також зазначила, що лікарі категорично радять не вживати продукти, які мають у своєму складі “гідрогенізовану пальмову олію” дітям та дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що, за висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання пальмової олії призводить до ожиріння та розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі.
Аналіз робіт, який провели експерти ВООЗ продемонстрував переконливий зв’язок між збільшенням споживання пальмової олії у 23 країнах світу – та підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.
довідка
Вказано, що пальмову олію добувають з плодів рослини Elaeis guineensis, відомої як олійна пальма, і вона лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, міститься в твердих жирах рослинного походження, таких як маргарин і топлена олія “ГХІ”, кондитерської продукції, і не у легких готових закусках, випічці, фритюрах та інших смажених виробах.
Пальмова олія використовується в основному в кулінарії, вона широко використовується для виробництва оброблених харчових продуктів тривалого зберігання, таких як печиво та хлібобулочні вироби, шоколадні цукерки, маргарини. для тварин.
Столова ложка пальмової олії містить близько 120 калорій.
Ця олія містить насичені жири, і саме вони формують стеаринову фракцію пальмової олії, що має більш тривалий термін зберігання.